Jaarrekening 2019

Taakvelden

Maatwerkdienstverlening 18-

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Bevorderen uitstroom en beperken instroom ambulante jeugdhulp

Het aantal nieuwe jeugdigen dat instroomt in de ambulante jeugdhulp is kleiner dan het aantal jeugdigen dat uitstroomt uit de ambulante jeugdhulp. De ingezette beheersmaatregelen, zoals de afspraak dat Stichting WIJeindhoven meer ambulante begeleiding zelf biedt, invoeren van budgetindicaties en inrichting van het Servicebureau hebben resultaat opgeleverd.

Bevorderen uitstroom en beperken instroom jeugd verblijf, meer opvang in gezinssetting

In 2019 is de instroom in jeugdhulp verblijf beperkt door een kritischer indicatiestelling aan de voorkant door het Servicebureau en de budgetindicaties. Daarnaast is het aantal jeugdigen dat niet meer thuis kan wonen naar verhouding meer opgevangen in pleeggezinnen en gezinshuizen (29% in 2018 en 37% in 2019). Naast de beheersmaatregelen op de instroom ambulante jeugdhulp en jeugd verblijf is er meer gekeken naar passende oplossingen in de Sociale Basis en de eerste lijn. Dit draagt bij aan de vermindering van de tweedelijnsaanvragen.

In 2019 hebben we ons vooral gericht op:

  •

Realiseren pakket aan beheersmaatregelen: Begin 2019 is het maatregelenpakket geïmplementeerd. Onderdelen binnen dit pakket waren het invoeren van budgetplafonds, aanscherping van het productenboek tweedelijnsjeugdhulp en opnieuw berekenen van bijbehorende tarieven. Daarnaast is het Servicebureau ingericht waardoor scherper gestuurd wordt binnen de toegang.
Bij alle maatregelen is geanticipeerd op de nieuwe aanbesteding. Deze is niet in 2020, maar 2021 op basis van het mono-multimodel.

  •

Beperken van zij-instroom jeugdhulp via medisch verwijzers: Het beperken van de zij-instroom jeugdhulp medisch verwijzers (maatregelenpakket): In 2019 is het protocol medisch verwijsroute geïmplementeerd. Dit protocol is een werkwijze voor jeugdhulpaanbieders over hoe te handelen na een medische verwijzing en vooral beter te kijken of tweedelijnsjeugdhulp wel noodzakelijk is. Daarnaast is opnieuw geïnvesteerd in het gesprek met de drie zorggroepen van huisartsen en Stichting WIJeindhoven.

  •

Stichting WIJeindhoven heeft een beweging in gang gezet waarbij een aantal medewerkers zich speciaal richt op gezinnen met complexe problematiek.

  •

Meer opvang jeugdigen in gezinsgericht verblijf: In 2019 is het actieplan pleegzorg uitgevoerd om te komen tot meer inzet pleegzorg. Onderdeel daarvan was een publiciteitscampagne, gericht op werving van pleegouders. Daarnaast wordt geïnvesteerd in het verbeteren van de samenwerking in de keten rondom pleegzorg door kennismaking te faciliteren.

  •

Uitvoering geven aan pilots ondersteuning complexe huishoudens: De Social Impact Bond jong volwassenen heeft ondanks de plannen die er lagen geen doorgang gevonden.

  •

Toezicht en handhaving voor WMO en Jeugd:  Toezicht en handhaving wordt opgepakt via de materiële controle op basis van het vastgestelde kwaliteitsplan.

ga terug
Deze pagina is gebouwd op 06/02/2020 15:53:45 met de export van 06/02/2020 15:50:53