Jaarrekening 2019

Taakvelden

Afval

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Verzamelen afval

De totale hoeveelheid afval per inwoner is licht gestegen. De afwijking is gering ten opzichte van 2018, maar blijft duidelijk achter ten opzichte van de ambitie (effecten businesscase Renescience). De omvang van het restafval in 2019 bedraagt 220 kg/inwoner.

In 2019 hebben we ons vooral gericht op:

  •

Ontwikkelen businesscase restafval naar grondstof: De doelstelling is bijgesteld naar 5% restafval in 2023. De gemeenteraad heeft randvoorwaarden vastgesteld voor uitwerking van de businesscase.
De businesscase is opgesplitst in twee aan te besteden delen: de vergister (biogasopwekking) en de “enzymenreactor”.  De aanbesteding van de vergister is medio 2019 gestart. Deze aanbesteding is niet gegund aangezien er niet aan de gestelde voorwaarden kon worden voldaan. De Taskforce zal komen met een advies voor het vervolg. De aanbesteding van de biogasproductie unit en de enzymenreactor zijn niet afgerond. Ørstad heeft de joint venture in december beëindigd. Er zijn met Cure voorbereidingen getroffen voor een te maken heroverweging. Daarom wordt er in 2020 een Taskforce ingesteld die het bestuur van Cure gaat adviseren over de vervolgstappen

  •

Beperken illegale bijzet: Medio 2019 is een Plan van aanpak door Cure in uitvoering genomen, ondersteund door Stadswacht. Dat gebeurt vanuit een gezamenlijk actieplan, waarbij de verantwoordelijkheden bij verschillende organisaties zijn belegd, waaronder de gemeente, Cure, maar ook Ergon en Tante Netty. Deze acties zijn gericht op gedragsbeïnvloeding, communicatie en op het zichtbaar toezien en handhaven op illegale bijzet. Door middel van pilots worden specifiek de hotspots aangepakt. Dat doen we o.a. in de volgende buurten: Wijk Blaarthem: hier is Tante Netty ingezet (een organisatie die jonge kunstenaars en designers koppelt aan sociale uitdagingen om tot nieuwe inzichten, oplossingen en verbindingen te komen) begonnen met het veraangenamen van de directe omgeving van de ondergrondse containers, om zo middels gedragsbeïnvloeding en aanspreken van bewoners het gedrag te veranderen; Gebied Kruisstraat, Woenselsemarkt, Zeeheldenlaan (sterk ingezet op handhaving), Gebied Nederlandplein en Winkelcentrum Woensel.

  •

Uitrollen ondergrondse containers: Het plan voor containerisatie (bijplaatsen van nieuwe containers en het vervangen van oude en een goede spreiding) is geactualiseerd en vanuit Cure heeft een nieuwe aanbestedingstraject plaatsgevonden. Om die reden moest de geplande uitrol in 2019 deels worden uitgesteld. De processen van Cure en de gemeente zijn en worden momenteel op elkaar afgestemd met doel vanaf 2e kwartaal 2020 de uitvoering op volle sterkte op te pakken.

  •

Realiseren nieuwe milieustraat: De bouw van de milieustraat GDC Acht Noord is gestart. Opening wordt verwacht medio 2020.

  •

Er heeft plaagdierbestrijding en -beheersing plaatsgevonden. De bestrijding van de eikenprocessierups heeft in 2019 extra veel moeite en geld gekost. Mede onder invloed van het warme voorjaar was er sprake van aanzienlijke overlast en waren aanvullende maatregelen noodzakelijk. Voor 2020 en volgende jaren is een plan ontwikkeld voor een intensievere aanpak van de eikenprocessierups. De overige inzet op bestrijding en beheersing is voornamelijk gericht geweest op ratten.

ga terug
Deze pagina is gebouwd op 06/02/2020 15:53:45 met de export van 06/02/2020 15:50:53