Jaarrekening 2019

Taakvelden

Samenkracht en burgerparticipatie

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Versterken sociale basis

Eén van de doelstellingen van de Transformatieagenda Sociaal Domein is de inzet op (nieuwe) manieren om de 2-1-0 beweging vorm te geven. Zo wordt via de financiering van inwonersinitiatieven de kracht van de stad benut bij activiteiten die de sociale basis versterken. En wordt in het project Laagdrempelige dagbesteding bekeken hoe tweedelijnsvoorzieningen in dagbesteding kunnen worden getransformeerd naar laagdrempelige algemene voorzieningen in de sociale basis. Daarnaast is gewerkt aan verbeteringen voor het subsidieproces in onze organisatie, om organisaties die bijdragen aan een sterke sociale basis in de toekomst beter te kunnen faciliteren.

Benutten kracht sociale basis

De eerste en tweede lijn tonen interesse in de sociale basis als er een belang is om dat te doen. Het is een zoektocht dat belang te organiseren of als prikkel in de opdracht aan de eerste en tweede lijn in te bouwen. Bij het ontwikkelen van de nieuwe inkoopstrategie besteden we ook aan dit onderwerp aandacht. Er is verder sprake van een toename van verwijzingen naar de sociale basis. Het is van belang erop alert te zijn of de sociale basis die toenemende vraag en complexiteit kan opvangen. Ook dat vraagt om aandacht en zo nodig investeringen in de sociale basis. Dat doen we al onder meer via het verstrekken van subsidies.

Stimuleren van inwonersbetrokkenheid

Het verbeterde oordeel van de Cliëntenraad representeert de doorlopende groei in de samenwerking tussen de cliëntenraad en ambtenaren. Het is soms nog zoeken en oefenen als het gaat om te weten wat van elkaar verwacht mag worden. Ook vanuit het college wordt zo open mogelijk met de Cliëntenraad SD gecommuniceerd. Het is zaak hier blijvend op te investeren.

In 2019 hebben we ons vooral gericht op:

  •

Substitutie specialistische dagbesteding naar sociale basis: In 2019 is er weer nadrukkelijk aandacht geweest voor het verder ontwikkelen en benutten van kansrijke alternatieven voor tweedelijnsondersteuning in de sociale basis. Middels onze subsidieregelingen (TSD en nadere regels) faciliteren we inmiddels diverse locaties waar vormen van laagdrempelige dagbesteding worden geboden, waaronder de twee locaties die in 2018 binnen een pilot zijn gestart. In 2019 is er in de accountgesprekken met deze initiatieven extra aandacht geweest voor de beoogde transformatie van dagbesteding naar de wijk toe. De resultaten (mate van ‘substitutie’) werden in 2019 scherper gemonitord en de WIJteams werden actief betrokken. Tevens was 2019 het jaar waarin we zijn gestart met de voorbereidingen voor de inkoopafspraken per 2021. Hierin wordt de transformatie van dagbesteding naar de wijk toe nadrukkelijk meegenomen zodat deze beweging ook middels de inkoopafspraken een stevige impuls krijgt.

  •

Hervorming van het subsidiestelsel incl. versterkt accounthouderschap: Zie hiervoor de toelichting bij de prestatie Versterken sociale basis.

  •

Ondersteunen en faciliteren van Stichting WIJeindhoven vanuit de sociale basis: Buurt in Bloei is in alle wijken van Eindhoven actief. Verbinders zetten zich in voor het versterken van inwonersnetwerken, het betrekken van ontwikkelplaatsen en het matchen van inwoners aan ontwikkelplaatsen, burgerinitiatieven of aan elkaar (Burenhulp). Inmiddels hebben 288 ontwikkelplaatsen zich verbonden aan Buurt in Bloei en zijn 1.215 matches gemaakt. Er is een training gestart voor 30 actieve inwoners waarbij zij tools krijgen aangeleerd om zelf aan de hand van de design thinking methodiek activiteiten in de wijk op te zetten.

ga terug
Deze pagina is gebouwd op 06/02/2020 15:53:45 met de export van 06/02/2020 15:50:53