Jaarrekening 2019

Taakvelden

Inkomensregelingen

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Bestrijden armoede

In 2019 zijn voorbereidingen getroffen zodat er per 1 februari 2020 een digitaal aanvraagproces voor de Meedoenbijdrage is gerealiseerd. In 2019 is in Q4 gestart met een onderzoek naar Armoede en Schulden. Onderdeel van dit onderzoek is het bereik van de juiste mensen en de inzet van middelen. De resultaten zullen in Q2 2020 bekend zijn.

Betaalbaar stellen van de inkomensvoorziening aan bijstandsgerechtigden

De aanvragen voor levensonderhoud (bijstand) zijn voor 97% binnen de wettelijke termijn afgehandeld.

Verminderen van instroom in de bijstand en bevorderen van de uitstroom

Het bijstandsbestand is in 2019 met 240 Participatiewet-uitkeringen gedaald. Dit is hoger dan onze ambitie die 227 was. In 2019 zijn we van 6.485 naar 6.245 Participatiewet-uitkeringen gedaald.

Beperken van misbruik

De Participatiewet moet rechtmatig uitgevoerd worden. Bijstandsgerechtigden moeten zich houden aan de inlichtingenplicht. Dat betekent dat mensen vanuit zichzelf (en desgevraagd) alles melden wat van belang kan zijn voor het recht op een bijstandsuitkering. Als bijstandsgerechtigden zich niet aan de inlichtingenplicht houden, dan kan er een waarschuwing of boete opgelegd worden. Het aantal opgelegde boetes bedroeg 117 in 2019. Het aantal waarschuwingen betrof 286.

Aanpakken schuldenproblematiek

In 2019 is besloten om de Werkplaatsen Financiën XL te verlengen tot en met 2020. Zij zijn in vijf wijken het eerste, laagdrempelige aanspreekpunt voor inwoners met financiële vragen en problemen. Budgetbeheer en budgetcoaching wordt ook in de Werkplaatsen actief ingezet. Met name bij budgetcoaching zien we een forse toename van coaching trajecten. De verwachting is dat daardoor de inzet van zwaardere instrumenten (zoals bewindvoering) minder nodig zal zijn.

In 2019 hebben we ons vooral gericht op:

  •

Verminderen van instroom in de bijstand en bevorderen van uitstroom: We hebben een hogere reductie van het bijstandsbestand weten te realiseren dan onze ambitie door een lagere instroom en een hogere uitstroom. Met name het poortproces in de keten is sterk verbeterd.

  •

Beperken vrijblijvendheid en misbruik: In 2019 hebben we het aantal maatregelen (worden opgelegd als mensen zich niet aan de re-integratieafspraken houden) en waarschuwingen en boetes (wegens schending van de inlichtingenplicht) nog niet substantieel zien toenemen. In juni 2019 is het werkproces op het gebied van het bijzonder onderzoek (schending inlichtingenplicht, fraude) veranderd waardoor het aantal boete-onderzoeken afgenomen is, terwijl de effectiviteit van de inzet is toegenomen. Daarnaast is ingezet op het intensiveren van het nakomen van afspraken rondom participatie via een opleidings- en trainingsprogramma voor medewerkers, het geven van goede voorlichting en het aanpassen van werkinstructies.

  •

Inkomensvoorzieningen aan bijstandsgerechtigden: De aanvragen levensonderhoud zijn in 97% van de gevallen binnen de wettelijke termijn afgehandeld.

  •

Van oktober 2019 tot en met maart 2020 loopt een onderzoek naar onder meer de effectiviteit en efficiency van ons huidige armoede- en schuldenbeleid. Dit onderzoek leidt tot aanbevelingen en een uitvoeringsagenda.

  •

Voorkomen en bestrijden van schulden: Zie ook bij aanpakken schuldenproblematiek.
Een onderzoek naar een betere manier om grip te krijgen op de inzet van het instrument bewindvoering, waaronder de mogelijkheid van bewindvoering in eigen beheer, heeft niet in 2019 plaatsgevonden maar zal in 2020 plaatsvinden. Dit mede naar aanleiding van de uitkomsten van het eerder genoemde onderzoek Armoede en Schulden.
De samenwerking met partners als woningbouwcorporaties en zorgverzekeraars is deels in 2019 geïntensiveerd. Stichting WIJeindhoven heeft met de woningbouwcorporaties een convenant gesloten om snel en gezamenlijk op signalen van financiële problemen te reageren. In 2020 wordt de samenwerking verder geïntensiveerd, ook ter voorbereiding op de nieuwe Wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening per 2021.

ga terug
Deze pagina is gebouwd op 06/02/2020 15:53:45 met de export van 06/02/2020 15:50:53