Jaarrekening 2019

Taakvelden

Riolering

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Vervangen van riool

We hebben de basisvoorzieningen op een doelmatige wijze (o.b.v. inspectie gegevens en integrale afstemming met overige beleidsvelden) in stand gehouden. Dit betekent dat we volgens de programmering in 2019 een aantal riolen hebben vervangen of hebben gerenoveerd via een relining (nieuwe wand in een bestaande rioolbuis). Het betrof hoofdzakelijk projecten in de Onze Lieve Vrouwe straat, Javalaan west en Dommelhoefstraat.

Aanpassen waterstructuur

We hebben op basis van onderhoudsplannen, metingen, observaties en berekeningen waterstructuren geoptimaliseerd en nieuwe waterstructuren (bijvoorbeeld Vestdijk) gerealiseerd om wateroverlast en verdroging te beperken en hittestress te verminderen voor een gezonde, water- en klimaatrobuuste(re) stad.

Afkoppelen verharding

Om lozingen uit het rioolstelsel te voorkomen en de rioolwaterzuivering effectiever te laten functioneren, koppelen we, indien doelmatig, verharding af en leiden het regenwater naar waterbergingslocaties. In 2019 is in de openbare ruimte 2 hectare verharding afgekoppeld in project Vestdijk en 0,4 hectare in de Kanaalstraat. Daarnaast is in 2019 op particulier terrein via de subsidieregeling 0,9 hectare afgekoppeld of onthard. Naast afkoppelen zetten we ook in op het vergroenen / ontharden van de stad in projecten en via operatie 'Steenbreek'. In totaal zijn in 2019 verspreid over 22 projecten 279.000 tegels (2,5 hectare) uit de openbare ruimte verwijderd en vervangen voor groen. Voorbeelden van projecten zijn de Veluwelaan, de Venuslaan en Clausplein.

In 2019 hebben we ons vooral gericht op:

  •

Basisvoorzieningen in stand houden: het huidige rioolstelsel en de hemel- en grondwatervoorzieningen hebben we op een doelmatige wijze in stand gehouden en verbeterd waar mogelijk.

  •

Klimaatbestendig en water robuust tot in de haarvaten van de stad: we hebben gewerkt aan het klimaatbestendig(er) en water robuust(er) maken van de stad door afkoppelen van hemelwater en realiseren van (liefst groene) waterberging in de openbare ruimte door slimme (her)inrichting. Een voorbeeld van een klimaatrobuust ingericht project dat in 2019 is opgestart is Clausplein.

  •

Bijdragen aan een leefbare, aantrekkelijke en gezonde stad: we hebben de belevingswaarde vergroot via zichtbare waterstructuren. Daarmee beperken we wateroverlast en verdroging, verbeteren we de waterkwaliteit, verminderen we hittestress en verbeteren we groenstructuren.

  •

Beheersbaar grondwatersysteem: we hebben gewerkt aan een beheersbaar grondwatersysteem om de aan de grond gegeven bestemming te realiseren. We hebben ingezet op het bestrijden van de huidige grondwateroverlast en het voorkomen van grondwateroverlast door nieuwe ontwikkelingen.

  •

Gedeeld eigenaarschap voor een klimaat robuuste stad: we hebben, via de nieuwe subsidieregeling, groene daken, ontharden en afkoppelen op particulier terrein gestimuleerd, bij projecten in de openbare ruimte hebben we samengewerkt met partijen aan afkoppelen van hemelwater en ontharden (operatie 'Steenbreek').

  •

Samenwerken en afstemmen: randvoorwaarde voor de doelmatige invulling van onze gemeentelijke watertaken is een goede samenwerking met onze waterpartners (o.a. Waterportaal Zuidoost Brabant, waterschap De Dommel, Brabant Water, provincie Noord-Brabant) en belanghebbenden. Hier hebben we ook in 2019 op ingezet.

ga terug
Deze pagina is gebouwd op 06/02/2020 15:53:45 met de export van 06/02/2020 15:50:53