Jaarrekening 2019

Taakvelden

Openbaar groen en (openlucht)recreatie

Wat hebben we bereikt?

Op peil houden van biodiversiteit

Ondanks de landelijke terugloop van biodiversiteit lukt het in Eindhoven om de biodiversiteit gemiddeld gezien op peil te houden. Het beheer is veelal zorgvuldig en bij groene ontwerpen ontstaat steeds meer aandacht voor een biodiverse inrichting. Positieve voorbeelden zijn de gestage uitbreiding van het kruidenrijk gras en een aantal meerjarige investeringsprojecten gericht op meer biodiversiteit (Project Dommeldal de Hogt en Natuurnetwerk Brabant/Bod B5). Verder is door het realiseren van 3 faunatunnels een voor dieren neembare groene inprikker gerealiseerd in het Aanschotpark. Door klimaatverandering en een toenemende bewustwording van het belang van groen is hoogwaardig groen van steeds grotere betekenis bij waterbeheersing, gezondheid, duurzaamheid etc.

Een kwalitatief hoogwaardige groenstructuur met de daarin passende gebruiks- en natuurfuncties

Er is in 2019 goed ingezet op versterking van de groene wiggen en de relaties enerzijds met het buitengebied, anderzijds met de bestaande stad en ontwikkelingen daarin. Naast dat de bomen, plantsoenen en parken zijn onderhouden, is er gewerkt aan planvorming voor Genneper Parken, de aansluiting van De Karpen richting  Nuenen en de ontwikkeling van het Groene Raamwerk in Eindhoven-NW. Er is meer dan 10.000m2 onthard in de stad bij verschillende projecten. Verder hebben we een uitvoeringsplan Plan van aanplant vastgesteld waarvan ook herstel van de droogteschade onderdeel is om de stormschade van 2019 te herstellen. De aanpak van de droogteschade (met name aan beplanting) van de droge jaren 2018 en 2019 is in uitvoering en wordt in 2020 afgerond. Er heeft concrete inboet van bomen plaatsgevonden, o.a langs de Hunenborch en de Dommelhoefstraat.

Eindhovenaren maken gebruik van groenvoorzieningen

In de verschillende buurten en de binnenstad in het bijzonder wordt steeds meer ingezet op leefbaarheid en een aangenaam verblijfsklimaat met meer ruimte voor de voetganger en de fietser. Resultaat hiervan is onder meer de in 2019 gerealiseerde vergroende Vestdijk en Pisanostraat. Bij knooppunt de Hogt zijn in het project dat gezamenlijk met Waalre en Brabant Water wordt uitgevoerd recreatieve fiets- en wandelpaden aangelegd en er heeft op Eindhovens grondgebied een uitkoop van de pachters plaatsgevonden, waarmee de grond beschikbaar komt voor een natuurlijke inrichting en een meer recreatieve toegang. De renovatie van de Aanschotse beemden is in 2019 afgerond. De natuur- en landschapswaarden zijn hier flink vergroot met onder meer natuurvriendelijke oevers met een lengte van 400m2 en een helofytenfilter van ca 10.000m2. De ecologische en recreatieve verbinding met het Henri Dunantpark is versterkt. In totaal zijn hier de afgelopen jaren in dit project 6500 meter nieuwe en verbeterde wandelpaden gerealiseerd. Er is een loopbrug van 53 meter gerealiseerd voor recreatief gebruik. In 2019 is onder meer een parallelweg omgevormd tot een groenzone met fietspad.

ga terug
Deze pagina is gebouwd op 06/02/2020 15:53:45 met de export van 06/02/2020 15:50:53