Jaarrekening 2019

Paragrafen

3c. Onderhoud kapitaalgoederen

Kerncijfers

Aantal individueel geregistreerde
bomen in beheer          110.000 stuks  
Oppervlakte groen in beheer       1.812 ha.  
Kinderboerderij         1 stuk en 4 bokkentuinen 
Speelplekken           512  stuks en 5 omheinde speeltuinen 

Verbetering kerncijferregistratie

Er heeft afgelopen jaren een verbeteringsslag plaatsgevonden in de kerncijferregistratie, die in 2019 geheel is doorgevoerd. Ook heeft er een helderdere indeling in categorieën plaatsgevonden, hetgeen de cijfers betrouwbaarder maakt. Dubbeltellingen die bij de oude manier van registreren voorkwamen zijn er uit gehaald. Dit leidt met name bij in de registratie van de totale oppervlakte aan te beheren groen tot een sprongsgewijze afwijking ten opzichte van voorgaande jaren. Deze verandering is vrijwel 100% terug te voeren op administratieve wijzigingen. Er is geen reden om aan te nemen dat deze sprongsgewijze verandering toe te schrijven is aan significante veranderingen van de te beheren oppervlakken in het veld. Er is ook geen verandering in de taken voor de beheeraannemers, daarmee zijn er geen financiële consequentie voor het groenprogramma.

Werkelijke kosten onderhoud in 2019 ten opzichte van begrote kosten

De werkelijke onderhoudskosten in 2019 zijn € 12,7 miljoen en daarmee ca. € 0,4 miljoen hoger dan geraamd. De kosten zijn hoger dan geraamd omdat diverse groenprojecten die gestart waren in 2018 in 2019 tot uitvoering zijn gekomen. Deze projecten worden gedekt uit de reserve maatschappelijk nut in ontwikkeling.

Nadere toelichting over het uitgevoerde onderhoud in 2019 in relatie tot het geplande onderhoud 2019.

Er heeft conform planning cyclisch jaarlijks onderhoud plaatsgevonden aan beplantingsvakken, bomen,  speelvoorzieningen en de kinderboerderij. Zo zijn onder meer het gras gemaaid, onkruid verwijderd, beplantingen gesnoeid en speelvoorzieningen zijn gecontroleerd en zo nodig op basis daarvan gerepareerd. Er is ongedierte bestreden en de dieren in de kinderboerderij zijn verzorgd.  

Er heeft conform planning cyclisch meerjaarlijks onderhoud plaatsgevonden. Onder meer zijn bomen op kwaliteit gecontroleerd en zo nodig gesnoeid. Beplantingvakken en bomen zijn zo nodig ingeboet. Afgeschreven  speelvoorzieningen zijn indien nodig in overleg met omwonenden vervangen. De kinderboerderij is in stand gehouden wat betreft gebouw en veestapel.

Er heeft conform planning gecombineerd met investeringen groot onderhoud plaatsgevonden. Zo zijn in overleg met omwonenden speelplaatsen gerenoveerd en zijn (al dan niet met riolerings- of verkeersprojecten gecombineerd) straten opnieuw ingericht met bomen, parkrenovaties voorbereid en zover de budgetten dat toelieten uitgevoerd.

Er heeft curatief onderhoud plaatsgevonden. Zo zijn er veelal op basis van meldingen van bewoners schades gerepareerd, na een hevige plaatselijke storm is ca. een duizendtal bomen verwijderd en er is ongedierte bestreden met in 2019 bijzondere aandacht voor de eikenprocessierups, vanwege de grote plaagdruk. De effecten van de droogte in de zomer van 2018 en 2019 zijn in 2019 duidelijk geworden. Er is een begin gemaakt met herstel van de droogteschade in 2019 en in het eerste plantseizoen van 2020 staat het de inboet van de overige droogteschade gepland. Het herstel van de stormschade is opgenomen in het in 2019 vastgestelde 'plan van aanplant', dat komende drie jaar wordt uitgevoerd.

Ontwikkelingen

Het onderhoud blijft op niveau. Geleidelijk aan wordt in overleg met omwonenden meer ecologisch maaibeheer gericht op kruidenrijk gras ingevoerd. Door de intensivering van binnenstedelijk wonen wordt het bestaande groen intensiever gebruikt. Met een hogere dichtheid aan bebouwing en bijbehorende infrastructuur staat de resterende fysieke ruimte voor bomen en beplanting zowel ondergronds als bovengronds in verdichtingsgebieden onder druk, terwijl deze tegelijk aan belang wint. In zulke gebieden is extra aandacht nodig voor onderhoud. Het blijft van belang goed in te zetten op kwalitatieve en kwantitatieve versterking van de groene wiggen en het binnenstedelijk groen.

Risico's

Op dit moment zijn nog voldoende middelen beschikbaar voor het in stand houden van de groene kapitaalgoederen. De krapte ten aanzien van de jaarlijks beschikbare investeringsmiddelen zal op de  langere termijn echter toenemen. Een rol hierbij speelt het toenemend intensief ruimtegebruik (ook ondergronds) en de vraag om meer flexibiliteit in de openbare ruimte. De verwachting is dat daarmee steeds meer voorzieningen nodig zijn om bomen en beplanting de kans te geven om op termijn weer (net zo) groot te worden als in de huidige situatie.

Deze pagina is gebouwd op 06/02/2020 15:53:45 met de export van 06/02/2020 15:50:53