Jaarrekening 2019

Taakvelden

Economische ontwikkeling

Wat hebben we bereikt?

Economische groei

Het aanjagen van de economie in de Brainport regio en het aantrekken van nieuwe en het faciliteren van bestaande bedrijven, die de banenmotor vormen van onze regio, blijven speerpunten in ons beleid. In deze economie willen we iedereen mee laten doen. De optelsom van alle economische inspanningen komt tot uitdrukking in de economische groei van Eindhoven. De groei in 2019 zal ten opzichte van 2018 iets minder snel gaan, zoals dat door het Centraal Planbureau al was voorspeld en in de begroting 2019 is opgenomen. In 2019 was het bbp 1,7 procent hoger dan in 2018 volgens de eerste berekening van het CBS. De landelijke groei is lager dan in 2018, toen het bbp met 2,6 procent toenam. Wat dit voor Eindhoven betekent wordt door het CBS pas medio 2020 verwacht.

Voldoende internationaal talent voor onze kenniseconomie

We hebben bijna 4.400 internationals (kennismigranten en wetenschappelijk personeel) geregistreerd, een groei van 30% ten aanzien van 2018. We hebben 50 bedrijfsbezoeken (MKB) afgelegd om de bekendheid van de dienstverlening van het expat center te vergroten. Dit hebben we in nauwe samenwerking met het Talent Attraction Program (Brainport Development) gedaan. Daarbij opgeteld hebben we met netwerkbezoeken, campusbezoeken, belrondes (‘koude’ acquisitie) etc meer dan 250 MKB-ers bereikt. Het Living in programma heeft met het Women for Women project 20 (van de 28 deelnemende) spouses aan een baan geholpen. In dit project wordt een vrouwelijke spouse gekoppeld aan een Nederlandse vrouw met een goed zakelijk netwerk om de spouse voor te bereiden op een positie op de arbeidsmarkt. Dit is een intensief (qua inzet) project, waardoor een beperkt aantal spouses per keer geholpen kan worden, maar wat juist door de intensieve inzet erg succesvol is gebleken en daarmee een belangrijk project voor het behoud van talent is.

Innovatie

In 2019 zijn grote stappen gezet in het creëren van aanjagers voor innovatie op het gebied van stedelijke ontwikkeling. Onder andere is de basis gelegd voor het Urban Development Initiative (UDI). In deze coöperatie bundelen de TU/e, gemeenten Eindhoven en Helmond, Brainport Development en Fraunhofer Gesellschaft met een bijdrage uit de Regiodeal-middelen hun gezamenlijke kennis en ervaring rondom slimme oplossingen voor stedelijke ontwikkelingen. Door het structureel binden van Fraunhofer aan de regio versterken we tevens het innovatieve Brainport ecosysteem.
Op het gebied van 5G hebben we met partners zoals VodafoneZiggo, Ericsson, de HTCE en Philips de basis gelegd voor de op 30 januari 2020 geopende 5GHub op de High Tech Campus. Daar kunnen bedrijven experimenteren met de mogelijkheden van 5G en is een ruimte gecreëerd waar dit tastbaar wordt. Op het gebied van (digitale) ethiek en privacy hebben we in 2019 geëxperimenteerd met De ethische Data assistent (DeDa-methode), ontwikkeld door de Utrecht Data School, onderdeel van de universiteit van Utrecht, en is geconstateerd dat dit een nuttig instrument is om aan de voorkant van initiatieven risico’s te identificeren.

ga terug
Deze pagina is gebouwd op 06/02/2020 15:53:45 met de export van 06/02/2020 15:50:53